3D Bútortervező
Tervezd meg konyhádat ingyen!

Partnereink

Gamper Üzletház Kft.
Zalaegerszeg
Aknis Bútor    
Zalaszentgrót
Sárai és Csomai Bt.
Veszprém
Gyurasics Bútoripari Kft.
Pécs
Meister-Holz Kft.    
Pápa
Horváth Faipari Kft.   
Kecskemét
Dósafa Bútor Kft.
Budapest, XIV. ker.

Konyhánk tervezése a háromszög modellel

 

Rengeteg geometriai formával találkozhatunk a konyhában – a szögletes szekrénytől kezdve a kör alakú asztalig. Ám a háromszög alakzat nem csak dizájnban-, de a mindennapi élet könnyebbé tételében is jelentős változást hozhat.

A háromszöget, mint tervezési modellt egy képzeletbeli síkidomként érdemes értelmezni, ahol a háromszög minden csúcsába egy alapvető konyhai funkciót telepítünk. Így elkülönítve működhet a mosogatás, a főzés és a tárolás. Ez a tervezési forma biztonságos és hatékony munkát eredményez.



A tökéletes funkcionalitáshoz azonban ragaszkodni kell néhány szabályhoz:
- az oldalak hosszának összege nem haladhatja meg a 8 métert
- mindegyik részleg szélességének 120 és 270 cm között kell lenni
- a munkaállomásokat nem keresztezheti semmilyen tárgy (például egy asztal sem)
- Sziget vagy félsziget elemet csak akkor tervezzünk az útba, ha azok szélessége nem haladja meg a 30 cm-t (kivéve, ha ezek a bútorelemek a háromból valamelyik funkciót betöltik)

A háromszögmodell mindenféle elrendezés esetében alkalmazható (pl: L-alak, U-alak, stb), azonban hosszúkás konyhák esetén a berendezést horizontálisan kell kialakítani, a tároló-, mosó-, és főzőterületek elhelyezési sorrendjének betartásával.



A háromszög modellnek számos gyakorlati haszna van: amennyiben a sütő és a főzőlap közel vannak a mosogatóhoz, nem kell hosszan cipelnünk a forró serpenyőket és edényeket. Ugyanennek az elvnek megfelelően, ha a mosogató és a hűtő közel helyezkednek el egymáshoz, akkor a megmosni kívánt élelmiszereknek sem kell nagy utat bejárniuk.
Ha a munkafelület és a tároló elemek közel kerülnek egymáshoz, akkor a bevásárlásból hazatérve jóval kisebb fejtörést okoz majd az élelmiszerek rendszerezése.

Azonban a klasszikus háromszög modell sem teljesen hibátlan módszer. Remek megoldás, ha a konyhában három, jól elkülöníthető munkaterület van, de két mosogató, és két tűzhely esetén már elvész a praktikum. Az efféle esetekben érdemes alapul venni a fent említett modellt, és esetleges alkalmi megoldásokkal fejleszteni tovább. A legelterjedtebb ilyen jellegű megoldás az, amikor kettős háromszögmodellt alkalmazunk, ezáltal megőrizve az egységek lendületes használatának lehetőségét, miközben a konyhában tevékenykedők mégsem kerülnek egymás útjába.